Groomen som tagit klivet upp på kuskbocken In English

Han är ingen gröngöling på kuskbocken, men det var först förra året som Thomas Sjöberg slog igenom på allvar. Nu är målet enbets-VM i Åstorp i sommar.

Han är groomen som lämnat den något mer undanskymda rollen, för att ta en central plats i kuskeliten. Thomas Sjöberg har varit på alla de stora mästerskapen och varit med och vunnit många stora segrar, men då i första hand som groom åt fyrspannskusken Nicke Pålsson. Nu kör han själv på tävlingarna – och det med bravur.
2003 blev Thomas stora genombrottsår som enbetskusk. Thomas och hans häst Marlej var bland annat tvåa på prestigefyllda för-VM och följde sedan upp det med att vinna SM. Satsningen på det egna tävlandet har gjort att det nu finns allt mindre tid för att hinna med att ”grooma” åt Nicke. Något som Thomas är den första att beklaga.
Thomas1.jpg (41122 bytes)
Thomas Sjöberg

- Det har varit väldigt lärorikt att vara groom. Jag har fått lära mig så mycket, som inte bara handlar om själva körningen utan också matchning inför en tävling, planeringen på själva tävlingsplatsen och även hästhanteringen. Det har varit mycket utvecklande, säger Thomas Sjöberg.

Lärt sig mycket
Thomas Sjöberg var dock ingen nybörjare när han började grooma åt Nicke Pålsson. Thomas är uppväxt med hästar och har alltid kört och även tävlat en hel del.
- Men då kunde jag inte så mycket. Jag höll mest på och grejade för mig själv utan att veta så där jättemycket, förklarar Thomas.
Han anser att det var först när han kom till Nicke Pålsson som han började lära sig ”på riktigt”.
Thomas Sjöberg och Mia Johansson bor på familjegården Hallinden, i norra Bohuslän.
- Jättebra ställe om man gillar att klättra i berg och segla, men inte om man vill köra, säger Thomas och konstaterar att hans hästar får mycket asfaltsträning.
- Tyvärr har de asfalterat de flesta vägarna omkring vår gård, suckar Thomas.

En dröm

Hans förstahäst är Marlej. En 10:årig valack e. Maraton-Unesco, uppfödd av Börje Andersson i Vollsjö. Marlej tränas målmedvetet med sikte på VM.
- Jag tänker på VM var dag, berättar Thomas, men även om tanken finns där håller han en låg profil. Thomas pratar inte om att vinna.
- Nej, för mig är det en dröm att få vara med i laget som kör VM. Konkurrensen är så hård, det är många duktiga kuskar som vill ta en plats i laget, men självklart, om jag kommer med, kommer jag att köra för att vinna.
Thomas3.jpg (48934 bytes)
Thomas och Marlej

I träningen inför VM har han inte bara hjälp av landslagscoachen Nicke Pålsson utan också av sambon Mia Johansson som är dressyrryttare och även kör en del.
- Jag har väldigt stor nytta av hennes dressyrkunskaper. Många av de krav som ställs på dressyrhästarna ställs också på en körhäst, vad det gäller rörelse och smidighet. Mia ser mig träna varje dag och är en viktig hjälp, säger Thomas Sjöberg.
Han började grooma för Nicke Pålsson 1996 och har fått vara med på flera fyrspanns-VM, inomhustävlingarna på Globen och mycket annat.
- Det är otroligt roligt att vara groom. Jag får en kick av det, men tyvärr har jag haft svårt att hinna med det också. Mia och jag har en liten son på 8 månader, plus gården att ta hand om, så tiden räcker inte till riktigt.
Till vardags arbetar Thomas som lärare vid Dingle Naturbruksgymnasium. Han och Mia har fyra hästar och faktum är att Thomas har en riktigt bra andrahäst också. Den egna uppfödningen, 7:årige Marwin ( E. Corrado VL – King Cavalier xx ) har visat sig vara riktigt talangfull.
- Men det är Marlej som jag siktar att köra VM med. Hans styrka är maratonen och precision, men jag tycker att han blivit bättre i dressyren. Det krävs för det är mycket tufft att ta sig till VM. När tävlingssäsongen startar måste vi båda vara på topp.

I samarbete med stallmagasinet.jpg (19410 bytes)


Thomas Sjöberg is the groom who left the backseat for the drivers seat. He has been a groom for four in hand driver Nicke PÅlsson for many years butlast year Thomas had his breakthrough on his own.
With Marlej he is now hoping for a place in the Swedish team. Thomas was Swedish Champion 2003.
He lives with Mia Johansson, dressage rider, and 8 month old son on a farm in the west of Sweden.